مفهوم «مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده»
دکتر میترا میرمحمدی
بازرس انجمن علمی دندانپزشکی ایران
هر دندانپزشکی که میخواهد عضو یک انجمن علمی یا صنفی دندانپزشکی شود لازم است مسئولانه به مطالعه اساسنامه و آئیننامههای مصوب مجمع عمومی بپردازد و با آگاهی کامل وارد فعالیتهای انجمنی شود. آگاهی به اساسنامه از آن جا اهمیت دارد که هیئت مدیره به نام دندانپزشکان عضو فعالیت میکند و اگر دندانپزشک نا آگاه باشد نمیتواند از حقوق خود به عنوان یک انسان صاحب رأی دفاع کند.
اعضای انجمن لازم است به مرور بر همه جنبههای اساسنامه و قانونهای پیرامون آن مسلط شوند تا بتوانند با تفسیر آن و درک درست از حقوق خود و قانونهای جاری، مانع انحرافات و تخلفات احتمالی در انجمنهای علمی و صنفی شوند.
بازرسان انجمنها که برای تطابق فعالیت هیئت مدیره با اساسنامه و قانونهای جاری انتخاب شدهاند بیش از دیگر اعضا و فعالان لازم است کار با قانونها و اساسنامه را آموخته و آموزههای حقوقی را به کار گیرند.
در روزنامه اطلاعات ۱۵ مرداد ۱۳۹۲ فراخوان تشکیل مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده چاپ شده است. متن اطلاعیه چنین است:
به نام خدا
انجمن علمی دندانپزشکی ایران
فراخوان تشکیل مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده
از اعضای انجمن علمی دندانپزشکی ایران دعوت میشود تا در جلسه مجمع عمومی عادی بهطور فوقالعاده که در ساعت۱۰ صبح روز پنجشنبه ۱۴ شهریور ۱۳۹۲ به نشانی کوی نصر( گیشا) خیابان شهید علیالی ( پیروزی غربی ) پلاک ۹۰ ساختمان انجمن دندانپزشکی ایران تشکیل میگردد حضور یابند.
تلفن انجمن: ۹- ۸۸۲۸۹۲۵۶
دستور جلسه:
۱- انتخاب دو عضو اصلی و دو عضو علی البدل جهت عضویت در هیئت مدیره انجمن علمی دندانپزشکی ایران.
خواهشمند است افرادی که کاندیدا هستند درخواست خود را تا ۵/۶/۱۳۹۲ به دبیرخانه انجمن تحویل دهند.
هیئت مدیره انجمن دندانپزشکی ایران
مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده چیست و چه تفاوتی با مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی فوقالعاده دارد؟ چون تا کنون در انجمنهای دندانپزشکان ایران مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده تشکیل نمیشد، لازم است برای پیشبرد هدفهای انجمن، اشراف بیشتری به این امکان اساسنامهای داشته باشیم.
در ماده ۱۲ اساسنامه انجمن علمی خواسته شده است که مجمع عمومی به دو صورت تشکیل شود. عادی و فوقالعاده.
مجمع عمومی عادی: در انجمن علمی یا صنفی، هیئت مدیره موظف شده است سالی یک بار در برابر مجمع عمومی حاضر شده و گزارش کاری و مالی خود را به اطلاع شرکت کنندگان در مجمع عمومی برساند. پس از گزارش هیئت مدیره، بازرس انجمن نظرش را اعلام میکند. بدون گزارش بازرس هرگونه رأیگیری پیرامون گزارش هیئت مدیره، وجاهت قانونی پیدا نمیکند. اعضای مجمع عمومی فقط پس از گزارش بازرس، ساعتها شور و بررسی، کفایت بحث را اعلام کرده و رأیگیری میکنند.
اگر زمان برای بررسی گزارش هیئت مدیره و بازرس کافی نبود، ادامه بحث به جلسهای دیگر موکول میگردد. چنان چه گزارش هیئت مدیره پذیرفته نشود به هیئت مدیره فرصت معینی داده میشود تا گزارشش را کامل کرده و به مجمع عمومی بیاورد.
دستور کار مجمع عمومی عادی در ماده ۱۳ اساسنامه انجمن علمی دندانپزشکی ایران مشخص شده است.
ماده ۱۳- وظائف مجمع عمومی عادی به شرح زیر میباشد:
۱- ۱۳- استماع گزارش هیئت مدیره و بازرس و رسیدگی واتخاذ تصمیم نسبت به گزارش فعالیتهای سالانه انجمن.
۲- ۱۳- اتخاذ تصمیم نسبت به ترازنامه و بودجه انجمن و میزان حق عضویت.
۳- ۱۳- انتخاب و یا عزل اعضاء هیئت مدیره
۴- ۱۳- انتخاب یک نفر از اعضاء بعنوان بازرس اصلی و یکنفر علی البدل.
۵- ۱۳- تصویب کلیه آئیننامهها و ضوابط اجرائی مورد لزوم برای پیشبرد امور انجمن به پیشنهاد هیئت مدیره.
۶- ۱۳- تعیین روزنامه کثیرالانتشار برای انتشار آگهیهای انجمن.
تبصره: در کلیه جلسات مجامع عمومی نماینده مذکور در تبصره ۱ ماده ۱۰ آئیننامه نحوه تشکیل و شرح وظائف کمیسیون موضوع ماده ۴ مصوبه دویست وشصت ودومین جلسه مورخ ۷/۸/۷۰ شورایعالی انقلاب فرهنگی جهت حضور در جلسه دعوت خواهد شد. درصورت عدم حضور نماینده کمیسیون جلسه رسمیت نخواهد یافت.
مجمع عمومی فوقالعاده: فقط زمانی تشکیل میشود که بخواهند تغییراتی در اساسنامه بدهند یا انجمن را منحل کنند. دستور کار مجمع عمومی فوقالعاده در اساسنامه مشخص شده است و نمیتوان تغییری در آن داد. مثلاً هیئت مدیره نمیتواند مجمع عمومی فوقالعاده تشکیل دهد و گزارش کار بدهد یا انتخابات کند.
مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده: کار مجمع عمومی عادی رسیدگی به امور جاری انجمن است که مهم ترین آن گزارش مالی و کاری هیئت مدیره است. اما گاهی وضعیتی در انجمن پیش میآید که نمیتوان یک سال تمام منتظر ماند. مثلاً لازم است آئیننامههائی تصویب شود یا بخشی از هیئت مدیره استعفا دادهاند و تعداد اعضای هیئت مدیره کاهش یافته است، یا بازرس به موردی از تخلفات مالی در انجمن برخورد کرده است که لازم میداند مجمع عمومی عادی را فراخواند و به جای مراجعه مستقیم به مراجع قانونی، تصمیمگیری را به خرد جمعی بسپارد و نظایر اینها. در این شرایط میتوان به طور فوقالعاده، مجمع عمومی عادی را دعوت کرد.
تفاوت مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده با مجمعهای دیگر این است که در مجمعهای دیگر (عادی و فوقالعاده) دستور کار باید در مطابقت با دستور کاری باشد که در اساسنامه آمده است ولی دستور کار مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده را هیئت مدیره یا بازرس، بنا به ضرورت تعیین میکند و مجمع عمومی نیز فقط به همین مورد رسیدگی میکند. مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده نمیتواند جدا از دستور کار تعیینشده در فراخوان، تصمیمات دیگری بگیرد.
مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده، به خصوص برای بازرس انجمن اهمیت ویژهای دارد. در زمانی که بازرس انجمن با هیئت مدیرهای مواجه شود که به اساسنامه و رای مجمع عمومی وفادار نیست مانند این که مجمع عمومی سالانه را برگزار نمیکند یا مصوبههایش با اساسنامه مطابقت ندارد و تذکرات بازرس نیز کارساز نیست یا با فسادی مالی در انجمن مواجه شده که علاقهمند است تصمیمگیری پیرامون آن را سریعاً به مجمع عمومی ببرد و… میتواند مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده را به مسئولیت خود فرا بخواند.
انجمن علمی دندانپزشکی ایران دوره نوزدهم از تاریخ ۱۷/۱/۱۳۹۲ مسئولیتش آغاز شد. ولی در حال حاضر تعدادش از حد نصاب تعیین شده در اساسنامه کمتر است. فراخوان هیئت مدیره انجمن علمی دندانپزشکی ایران برای تکمیل تعداد اعضایش با اختیارات قانونی صادر شده است و فقط یک غلط چاپی دارد که امیدوارم در اطلاعیههای بعدی تصحیح شود. نام رسمی انجمن، «انجمن علمی دندانپزشکی ایران» است و هیئت مدیره آن نیز میبایست با همین عنوان یعنی «هیئت مدیره انجمن علمی دندانپزشکی ایران» فعالیت و اسناد را امضا کند.
بدون دیدگاه